Crestinism, erezie si toleranta

Despre toleranta altor crestini in randul denominatiilor neo protestante. Acuzele de erezie intre crestini – inca un subiect de actualitate?

Saptamana asta am avut placerea sa am o conversatie cu o cunostinta dintr-o alta biserica protestanta.

Doream sa aflu care sunt obiceiurile la ei in adunare si daca o persoana botezata in alta biserica s-ar putea impartasi.

Se pare ca nu. Motivul fiind acela ca ei considera o „erezie” o anumita parte a doctrinei celorlalti.

Cuvantul „erezie” mi-a zgariat auzul.

In primul rand, daca privim in urma, judecarea altor crestini ca „eretici”, a provocat cele mai rusinoase crime de-a lungul istoriei crestinismului. Crestini au omorat alti crestini pentru ca ii considerau eretici.

Daca am invatat ceva din trecut, atunci in secolul 21 cuvantul „erezie” nu ar mai trebui folosit.

Cu atat mai mult cu cat astazi exista peste 40.000 de grupari crestine. Fiecare dintre ele ar putea considera ca celelalte au cateva „erezii” printre doctrine. Desi probabil fiecare au argumentele lor biblice pentru a-si justifica pozitia.

In conditiile astea, ne-am putea foarte usor acuza unii pe altii de „erezie” la nesfarsit, fara sa ajungem niciodata la un consens.

Si daca consensul este prea mult, asa cum realitatea istorica a dovedit-o, nu ar fi mai crestineste sa lasam judecatile si acuzele la o parte si sa adoptam alte atitudini, cum ar fi: toleranta

2 comentarii la „Crestinism, erezie si toleranta”

  1. 40.000 de grupari crestine … cine poate sa mai inteleaga? nici nu ai timp sa citesti ce crede fiecare …

    1. Si totusi, Biblia e una singura. Un inceput ar fi sa citim Biblia. Noul Testament are in jur de 300 de pagini. Cat un roman mediu. Nimic nu ne impiedica sa o citim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.