Intrebari si raspunsuri

foot-450378_1920Cautarile mele dincolo de explicatiile pe care mi le ofera religia din care am facut parte in ultimii peste zece ani, au inceput prin luna aprilie 2015. Desi aveam anumite intrebari fara raspuns inca de cativa ani, doar atunci am inceput sa caut raspunsuri si in afara religiei mele.
In 29 iunie am publicat o postare in care enumeram intrebari la care inca mai cautam raspunsuri. Recitindu-le mi-am dat seama ca la marea majoritate din ele am gasit raspunsul.
Voi copia mai jos intrebarile din acea prima postare, notand concluziile la care am ajuns, sau pe care inca le mai caut.

 • Care este conditia salvarii?nu cred ca salvarea se poate rezuma la un cuvant sau o fraza. Da, trebuie sa ai credinta in primul rand, dar si schimbarea vietii astfel incat sa respecti principiile divine e importanta. Si dispozitia de a accepta adevarul asa cum este el scris in Cuvantul lui Dumnezeu, nu asa cum vrei tu sa fie, nici asa cum ti-l prezinta altii. A te increde in Dumnezeu inseaman sa pui pe primul loc ce spune El, sa iei de adevarat ce spune El, chiar daca asta te-ar putea pune intr-o situatie dificila, provocatoare in privinta credintelor cu care esti obisnuit de ani de zile – unul dintre lucrurile pe care le cere Isus este curajul. A cauta si a accepta adevarul asa cum este el cere curaj.
 • Este credinta destul? – nu, pentru ca poate fi doar impresia ca ai credinta. Daca nu se reflecta in ceea ce faci, s-ar putea ca ea sa nu existe. (Mintea omului e inselatoare, ideea ca l-ai acceptat pe Isus, esti salvat indiferent ce ai face de atunci incolo, cred ca este nascocita de mintea omului care cauta solutia cea mai usoara). Dar asta nu inseamna ca faptele noastre ne-ar salva. E nevoie de constientizarea faptului ca salvarea este posibila doar datorita lui Dumnezeu si jertfei lui Isus, ca salvarea este un lucru atat de maret, nepretuit, ca nu se poate „obtine” cu nimic din ce ai putea face tu, ci este un dar oferit de Dumnezeu omenirii, un lucru pe care nu l-ai putea obtine altfel decat daca iti este daruit, un lucru care nu sta in puterea ta.
 • Sunt faptele conditie a salvarii sau o consecinta a credintei?consecinta a credintei adevarate.
 • Este botezul in apa necesar pentru salvare sau acesta era o prefigurare a botezului cu spirit sfant? – inca nu stiu, dar un lucru e sigur: botezul nu strica. De-a lungul istoriei, diverse grupari crestine s-au luptat intre ele si chiar s-au omorat pentru modul in care ar trebui facut botezul: prin scufundare, prin stropire, sau prin turnarea apei. Anabaptistii au fost persecutati si omorati prin innecare atat de catolici cat si de protestanti, pentru ca sustineu ca botezul trebuie facut prin scufundare. A impune o regula in privinta unui lucru cu privire la care biblia nu este specifica inseamna absurditate si seamana mai mult cu legea mozaica dacat cu legea libertatii in Cristos. Isus a venit sa ne conduca spre libertatea copiilor lui Dumnezeu.
 • Este salvarea permanenta sau se poate pierde? – tind sa cred ca nu este permanenta pana nu devine permanenta, pana cand omul nu este schimbat intr-o noua creatie, un om nou cu adevarat, la venirea lui Isus.
 • A avut Isus o existenta preumana? – nu cred ca Isus a avut o existenta preumana. Mi se pare ca totul se leaga si are mult mai mult sens atunci cand il vezi pe Isus ca Mesia, cel promis, care conform vechiului testament, trebuia sa fie om. Dealtfel inca din Geneza, prima profetie spune ca „samanta femeii” trebuie sa il distruga pe Satan. Daca Isus nu si-a inceput existenta ca om, atunci nu mai este „samanta femeii”. Apoi in Deuteronomul 18:18, Dumnezeu ii spune lui Moise ca va ridica un profet dintre fratii lui, dintre Israeliti. Isus a fost al doilea fiu uman creat direct de Dumnezeu, ultimul Adam, si unicul fiu uman nascut, adica „fiul unic nascut” (Adam nu a fost nascut, ci facut din tarana). In Biblie apare de multe ori tema alegerii celui de-al doilea fiu, in detrimentrul primului; si in acest caz, al doilea fiu uman al lui Dumnezeu a fost ales pentru a salva omenirea si pentru a conduce lumea. Natura lui Isus devine alta odata cu invierea lui. Invierea lui nu este similara cu celelalte invieri relatate pana la acel moment in Biblie. El este inviat ca un alt tip de om, sau de fiinta, ceva ce nu mai existase pana atunci, este inviat ca o noua creatie, un om nemuritor. El este primul nascut din noua creatie. Iar crestinii vor deveni asemenea lui, vor fi si ei schimbati intr-o noua creatie. Cand spun ca vor fi asemenea lui, ma refer ca vor fi asemenea lui Isus in ceea ce priveste natura / tipul de fiinte / oameni / creatie ce vor deveni, si nu ca vor fi asemenea lui Isus in ceea ce priveste puterea sau autoritatea. Stim ca Isus este cel care va fi Imparat sau Rege al Imparatiei lui Dumnezeu care va veni aici pe pamant. Aceasta schimbare a lui Isus, din om muritor intr-un om nemuritor, intr-o noua creatie, urmata in viitor de o schimbare similara a crestinilor, face parte din secretul sacru despre care Pavel a scris in 1 Corinteni 2:7,9:

  vorbim despre înţelepciunea tainică a lui Dumnezeu, care a fost ascunsă şi pe care Dumnezeu a destinat-o, înainte de a fi veacurile, pentru gloria noastră …  aşa cum este scris:
  „Nici un ochi n-a văzut,
      nici o ureche n-a auzit
  şi la mintea omului nu s-a suit
      ceea ce a pregătit Dumnezeu pentru cei care-L iubesc.“”

Stiu ca raspunsul la ultima intrebare este destul de greu de acceptat pentru cei mai multi si inteleg asta pentru ca a fost un semi-soc si pentru mine cand am citit pentru prima data aceasta idee, ca Isus si-a inceput existenta ca om, dar dupa analiza dovezilor mi-am dat seama ca este varianta care are cu adevarat sens. Daca vreti sa cititi mai multe despre natura, originea si rolul lui Isus in planul salvarii, puteti downloada gratuit cartea scrisa de un profesor de teologie din statele unite, dr. Anthony Buzzard, tradusa si in limba romana: „Cine este Isus”

11 comentarii la „Intrebari si raspunsuri”

 1. Citind acest articol, m-am convins, încă o dată, ca înțelegerea deplină și exactă a Scripturii va avea loc, când Dumnezeu va coborî, iarăși, Spiritul Sfânt asupra unor oameni, la fel ca în sec. 1. Această coborâre este promisă în Ioel. Doar acei oameni vor oferi înțelegerea corecta, deoarece vor primi interpretarea exacta de la însuși Dumnezeu, dar și puteri miraculoase care vor certifica, fără echivoc, că sunt ambasadorii lui Cristos pe Pământ. Autoritatea de a face miracole va fi cartea lor de identitate, la fel ca și în cazul apostolilor din sec. 1. Nici un om sincer nu va avea, atunci, îndoieli cu privire la autoritatea celor ce vor dovedi ca sunt, cu adevarat, unșii lui Dumnezeu. Iar interpretările oferite vor avea pecetea autenticității, oferită de Dumnezeu.

  1. Ioan 14:16 –

   Şi Eu voi ruga pe Tatăl, şi El vă va da un alt Mângâietor, care să rămână cu voi în veac;

   din versetul asta eu inteleg ca spiritul sfant este cu noi, nu trebuie decat sa cerem sa ne ajute sa intelegem.

   Romani 8:9

   Voi însă nu mai sunteţi pământeşti, ci duhovniceşti, dacă Duhul lui Dumnezeu locuieşte în adevăr în voi. Dacă n-are cineva Duhul lui Hristos, nu este al Lui.

   si din versetul de mai sus inteleg ca daca cineva nu este uns nu este crestin adevarat. Nu exista crestini adevarati neunsi.

   Matei 16:27

   Căci Fiul omului are să vină în slava Tatălui Său, cu îngerii Săi, şi atunci va răsplăti fiecăruia după faptele lui.

   Singurul pe care trebuie sa il mai asteptam, noi crestinii, este Isus, care a promis ca se va intoarce.

   In ceea ce priveste trimiterea unor alti ambasadori/ trimisi, Pavel le spune Corintenilor, in 2 corinteni 5:20

   Noi dar, suntem trimişi împuterniciţi ai lui Hristos; şi, ca şi cum Dumnezeu ar îndemna prin noi, vă rugăm fierbinte, în Numele lui Hristos: Împăcaţi-vă cu Dumnezeu!

   Pe ce va bazati cand spuneti ca trebuie sa mai vina niste alti profeti care sa ne dezvaluie ceva? Imi puteti da pasajele din Biblie?

 2. Dumnezeu va coborî, iarăși, Spiritul Sfânt asupra unor oameni, la fel ca în sec. 1. Această coborâre este promisă în Ioel. Doar acei oameni vor oferi înțelegerea corecta, deoarece vor primi interpretarea exacta de la însuși Dumnezeu, dar și puteri miraculoase care vor certifica, fără echivoc, că sunt ambasadorii lui Cristos pe Pământ. Autoritatea de a face miracole va fi cartea lor de identitate, la fel ca și în cazul apostolilor din sec. 1. Nici un om sincer nu va avea, atunci, îndoieli cu privire la autoritatea celor ce vor dovedi ca sunt, cu adevarat, unșii lui Dumnezeu. Iar interpretările oferite vor avea pecetea autenticității, oferită de Dumnezeu.

 3. Ioel spune ca, in Zilele din Urma, Dumnezeu va cobora, iarasi, Spiritul Sfant. Zilele din Urma nu au inceput, iar coborarea Spiritului Sfant , la fel ca in sec.1 va fi urmata de acte miraculoase de putere.

  O legiferare diabolica a sarlataniei religioase!

  T.V. Ianuarie 2016, articolul „Spiritul depune marturie ımpreuna cu spiritul nostru”, pagina 19, subtitlul ” DE UNDE STIE CINEVA CA ESTE UNS CU SPIRIT? paragrafele 8,9,10.

  DE UNDE STIE CINEVA
  CA ESTE UNS CU SPIRIT?

  8 Probabil ca celor mai multi slujitori ai lui Dumnezeu din prezent le este greu sa inteleaga ce se intampla cand cineva este uns cu spirit. Si este normal, deoarece ei n-au fost unsi. Scopul initial al lui Dumnezeu a fost ca oamenii sa traiasca vesnic pe pamant (Gen. 1:28; Ps. 37:29).
  Alegerea unor persoane care sa mearga la cer pentru a domni ca regi si preoti este o masura luata de Iehova in mod exceptional. Aceasta chemare produce o schimbare profunda in gandirea, atitudinea si speranta unei persoane. (Citeste Efeseni 1:18.)
  9 Dar de unde stie cineva ca are chemarea cereasca, sau ca a primit intr-adevar acest acont special? Raspunsul reiese clar din cuvintele lui Pavel catre crestinii unsi din Roma, care au fost „chemati sa fie sfinti”. El le-a spus: „Voi n-ati primit un spirit de sclavie care provoaca din nou teama, ci ati primit un spirit de adoptie ca fii, spirit prin care strigam: «Ava, Tata!» Spiritul ınsusi depune marturie ımpreuna cu spiritul nostru ca suntem copii ai lui Dumnezeu” (Rom.1:7; 8:15, 16). Simplu spus, prin intermediul spiritului sau sfant, Dumnezeu ajuta acea persoana sa inteleaga in mod clar ca este invitata sa devina un viitor mostenitor al Regatului (1 Tes. 2:12).
  10 Cei care au primit aceasta invitatie speciala de la Dumnezeu nu mai au nevoie de o marturie din alte surse. Ei nu au nevoie ca altcineva sa verifice ce li s-a ıntamplat. Iehova ıi ajuta sa nu aiba nicio ındoiala ın mintea si ın inima lor. Apostolul Ioan le-a spus crestinilor unsi: „Voi aveti o ungere de la cel sfant.Toti aveti cunostinta”. In continuare, el a spus: „In ce va priveste, ungerea pe care ati primit-o de la el ramane ın voi si nu aveti nevoie sa va ınvete cineva, ci, asa cum ungerea de la el va ınvata toate lucrurile – iar ea este adevarata si nu este o minciuna – si asa cum v-a ınvatat ea, ramaneti ın unitate cu el” (1 Ioan2:20, 27). Crestinii unsi au nevoie sa fie ınvatati de Iehova la fel ca toti ceilalti. Insa ei n-au nevoie de cineva care sa le confirme ca sunt unsi. Spiritul sfant, cea mai puternica forta din univers, le da aceasta convingere! T.V. Ianuarie 2016, articolul „Spiritul depune marturie ımpreuna cu spiritul nostru”, pagina 19, subtitlul ” DE UNDE STIE CINEVA CA ESTE UNS CU SPIRIT? paragrafele 8,9,10.

 4. COMENTARIU.

  Tradus, Watchtower spune ca nu este nevoie de martori ai ungerii sau de dovezi. Citat: „Cei care au primit aceasta invitatie speciala de la Dumnezeu nu mai au nevoie de o marturie din alte surse. Ei nu au nevoie ca altcineva sa verifice ce li s-a intamplat”. Incheiat citatul. Conform opiniei lor, este suficient ca tu sa fii convins ca esti uns iar asta este dovada suprema, considerandu-se ca, aceasta convingere, nu poate proveni decat de la Dumnezeu. Asa interpreteaza ei versetul din 1 Ioan 2: 27 „În ce vă priveşte, ungerea pe care aţi primit-o de la el rămâne în voi şi nu aveţi nevoie să vă înveţe cineva, ci, aşa cum ungerea de la el vă învaţă toate lucrurile — iar ea este adevărată şi nu este o minciună — şi aşa cum v-a învăţat ea, rămâneţi în unitate cu el”. Citat: „Simplu spus, prin intermediul spiritului sau sfant, Dumnezeu ajuta acea persoana sa inteleaga in mod clar ca este invitata sa devina un viitor mostenitor al Regatului”. Incheiat citatul. Citat: „Iehova ıi ajuta sa nu aiba nicio ındoiala ın mintea si ın inima lor”. Incheiat citatul. Citat: „…ei n-au nevoie de cineva care sa le confirme ca sunt unsi. Spiritul sfant, cea mai puternica forta din univers, le da aceasta convingere!”. Incheiat citatul. Asadar, Watchtower afirma ca, singura dovada, vizibila, este: citat „…o schimbare profunda in gandirea, atitudinea si speranta unei persoane”. Incheiat citatul. Atunci, daca nu este nevoie de martori ai ungerii si de dovezi, de ce, in secolul I, Dumnezeu a considerat de cuviinta sa-i unga, public, pe discipoli, cu Spirit Sfant, si sa ofere dovezi uluitoare de putere, care se faceau prin mainile celor care fusesera unsi? Watchtower afirma, vocal, ca urmeaza, fidel, modelul crestinilor din secolul I?
  Asadar, de unde au stiut crestinii din secolul I ca erau unsi cu Spirit Sfant, ca au primit, intr-adevar, acest acont special? Au existat dovezi vizibile care sa-i convinga, pe ei dar si pe ceilalti oameni, ca au Spiritul Sfant? Ce presupune expresia, „Spiritul însuşi depune mărturie”, din Romani 8:16? Cum depune marturie, insusi Spiritul Sfant? Analizand faptele, concluzionez ca abordarea Watchtower este mistica si neverificabila, generand contextul favorabil dezvoltarii sarlataniei religioase, in care „oricine”(in speta, cei din corpul de guvernare si altii ca ei ) poate sa declare, fara drept de apel, ca este ales si uns cu Spirit Sfant. Si, aceasta, pentru ca ungerea cu Spirit Sfant este prezentata ca fiind o actiune secreta, si nu publica, facuta de Dumnezeu, in ascuns, nu vizibil, avand loc doar intre Dumnezeu si persoana care declara ca este unsa, deci, fara martori ai ungerii. Aceasta declaratie este facuta public, doar pe baza presupusei convingeri interioare, ferme, convingere oferita, se presupune, de propriul spirit interior al persoanei, care, iar se presupune ca, este, in mod miraculos, convins ferm, de realitatea ungerii, de insusi Spiritul Sfant. Asadar, ce presupune, in realitate, expresia „Spiritul însuşi depune mărturie” din Romani 8:16? Cum depune marturie insusi Spiritul Sfant? Au existat in secolul I martori ai ungerii cu Spirit Sfant? Au existat dovezi vizibile ca o persoana era unsa cu Spirit Sfant? S-a facut ungerea cu Spirit Sfant in mod public?

 5. Intrebare: daca aceasta este pozitia oficiala a Watchtower cu privire la cine este uns cu Spirit Sfant, si anume ca, daca cineva este convins in inima lui de acest lucru, nimeni nu are dreptul sa-i conteste ungerea, de ce, cu ocazia comemorarii, 90% din timpul alocat cuvantarii este folosit pentru a-i convinge pe cei prezenti ca nu pot fi unsi cu Spirit Sfant, incercandu-se, prin insinuari repetate, sa se induca indoiala in inima celor prezenti cu privire la acest aspect, astfel incat, sa le fie teama ca nu cumva sa se considere, in mod gresit, unsi, si sa se impartaseasca impotriva vointei divine si, astfel sa pacatuiasca grav, fiind pasibili de hula impotriva Spiritului Sfant si de pedeapsa divina? Orice pretentie, asumata, trebuie dovedita. Acelasi lucru este valabil si in cazul cuiva care pretinde ca este uns cu Spiritul Sfant. Nu exista dovezi ca, in ziua de astazi, cineva are Spiritul Sfant. Isus a vorbit ca, in timpul sfarsitului, vor aparea multi cristosi (cu sensul de unsi) falsi- Matei 24:24 „Căci se vor ridica cristoşi falşi şi profeţi falşi şi vor face semne mari şi minuni….” Acestia vor fi ridicati de Satan, in efortul de a contracara actiunile lui Dumnezeu, actiuni prin care ,Dumnezeu,va turna Spiritul Sfant, in Zilele din Urma – Ioel 2:28. Si, daca cristosii lui Satan vor face „semne mari si minuni”, cu atat mai multe si mai mari semne si minuni vor face cristosii adevarati ai lui Dumnezeu. Un exemplu, in acest sens, il avem in relatarea despre Moise. Exodul 4:1 ”Însă Moise, răspunzând, a zis: „Dar să zicem că nu mă cred şi nu ascultă de glasul meu, pentru că vor spune: «Iehova nu ţi s-a arătat»“. Dumnezeu ii da puterea sa faca miracole „Pentru ca“, a spus el, „ei să creadă că ţi s-a arătat Iehova”…”(Exodul 4:5). Apoi in Exodul 7: 8 ”Atunci Iehova le-a spus lui Moise şi lui Aaron: 9 „Dacă faraonul vă spune: «Faceţi un miracol!» să-i spui lui Aaron: «Ia-ţi toiagul şi aruncă-l înaintea faraonului!» El se va face un şarpe mare“.11 ”Faraonul însă a chemat şi el înţelepţii şi vrăjitorii, iar preoţii Egiptului care practicau magia au făcut şi ei acelaşi lucru prin magia lor”. Da, in timpul eliberarii din Egipt a poporului lui Dumnezeu din acea perioada, Satan a incercat ca, prin cristosii lui, magii si inteleptii Egiptului, sa faca semne si minuni atat de mari, incat sa se prezinte ca un dumnezeu rival si valid, in incercarea de a-i induce in eroare pe toti oamenii. In secolul 1 e.n. figura s-a repetat. Scripturile Grecesti abunda de dovezi ca Dumnezeu lucra prin mainile apostolilor cu multe semne de putere si minuni nemaivazute. Lucra, insa, si Satan-Faptele 8: 9 ”În oraş era un om pe nume Simon, care mai înainte practicase magia şi uimise naţiunea Samariei, spunând că el este cineva. 10 Şi toţi, de la mic la mare, îi acordau atenţie şi ziceau: „Omul acesta este Puterea lui Dumnezeu, care poate fi numită Mare“. 11 Ei îi acordau atenţie, pentru că îi uimise de multă vreme cu magia lui”. Ei bine, acum, la sfarsitul veacurilor, cand „graul”(cristosii, unsii, adevarati) trebuie sa fie separat de „neghina”(cristosii, unsii, lui satan) si facut de cunoscut intregii omeniri in calitate de ambasador al lui Cristos pe Pamant, deci, acum cand trebuie sa fie ales „sclavul loial si cu darul profetirii (Ioel2:28-31)(asta-i adevaratul sens al cuvantului pre-vazator , in acest context, nu cu sensul de „prudent in afirmatii”,cum pretinde Brooklynul), ei bine, asa cum aratam, acum la finalul unui sistem mondial de lucruri, sa nu faca Dumnezeu nici o minune prin mana unsilor sai, in conditiile in care Satan va face prin unsii sai „semne mari şi minuni ca să-i inducă în eroare, dacă s-ar putea, chiar şi pe cei aleşi”?

 6. O cercetare a subiectului, folosind o concordanta biblica electronica, este lamuritoare. Insa revelarea cuvintelor din Daniel 12:9 va avea loc la timpul sfarsitului, de catre cei peste care Ioel a profetit ca va fi coborat Spiritul Sfant. Timpul Sfarsitului este aproape. Atunci va fi turnat, din nou, Spiritul Sfant peste unii oameni. Pana atunci jumatate de planeta se crede unsa cu Spiritul Sfant.

 7. -Romani 15:17 De aceea, am motive să exult în Cristos Isus cu privire la serviciul meu pentru Dumnezeu. 18 Căci nu îndrăznesc să spun nimic altceva decât ceea ce a făcut Cristos prin mine pentru ca naţiunile să asculte, atât prin cuvintele şi faptele mele, 19 cât şi prin puterea semnelor şi a minunilor, cu puterea spiritului sfânt.
  -Evrei 2: 4 în timp ce Dumnezeu adăuga mărturia sa prin semne, prin minuni, prin diferite lucrări de putere şi împărţind spirit sfânt după voinţa sa?
  -Faptele 2:22 Bărbaţi ai lui Israel, ascultaţi cuvintele acestea: Pe Isus Nazarineanul, un om pe care Dumnezeu vi l-a arătat direct, prin lucrări de putere, prin minuni şi prin semne, pe care Dumnezeu le-a făcut prin el în mijlocul vostru, după cum voi înşivă ştiţi,
  -1 Corinteni 2:4 iar vorbirea şi predicarea mea nu au constat în cuvinte convingătoare şi înţelepte, ci într-o demonstrare de spirit şi putere,
  -Romani 15:19 cât şi prin puterea semnelor şi a minunilor, cu puterea spiritului sfânt. Astfel, din Ierusalim şi până în Iliria, am predicat temeinic vestea bună despre Cristosul.
  -1 Corinteni 4:20 Căci regatul lui Dumnezeu nu stă în vorbe, ci în putere.
  -1 Tesaloniceni 1:5 pentru că vestea bună pe care o predicăm v-a fost prezentată nu numai cu vorbe, ci şi cu putere, cu spirit sfânt şi cu convingere fermă, aşa cum ştiţi ce fel de oameni am devenit pentru voi, de dragul vostru.
  -2 Petru 1:16 Noi nu v-am făcut cunoscute puterea şi prezenţa Domnului nostru Isus Cristos urmând istorisiri neadevărate, născocite cu măiestrie, ci fiind martori ai măreţiei sale.

  1. In Ioan 6:53 Isus a spus: Isus le-a zis: „Adevărat, adevărat vă spun că, dacă nu mâncaţi* trupul Fiului omului şi dacă nu beţi sângele Lui, n-aveţi viaţa în voi înşivă.”

   In noul testament nu apare nicaieri ideea ca ar exista doua tipuri de crestini, unii unsi altii neunsi. Cand vorbeste despre alte oi Isus se refera la cei dintre natiuni care vor deveni crestini. In prima faza este trimis la casa lui Israel si le spune Israelitilor: mai am si alte oi. Insa acestia vou fi o singura turma, cu un singur pastor, nu se face diferentiere intre ei. Toti crestinii au aceeasi speranta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.